Близько 1085 року в Північній Арізоні сталося виверження вулкана Сансет, що назавжди змінило життя індіанців пуебло. Жінка-вчений Аманда Кларк зі Школи досліджень Землі і космосу Університету Арізони і її команда провели дослідження і з'ясували не тільки причину виверження в Арізоні, а й раніше невідомий фактор виверження вулканів. Про це йдеться в публікації видання Nature.

Вченим вдалося реконструювати древнє виверження вулкана Сансет для розуміння поведінки вулкана в майбутньому.

Вчені нанесли на карту кожну тріщину, відкладення виверження і древній потік лави в кратері Сансет, щоб відновити повну картину вибухів і геохімічний склад всіх викинутих матеріалів з виверження. Дослідники вияснили, що вулкан вивергав рідку магму, яка вела себе як в'язка.

Крім того, дослідники продемонстрували важливість вуглекислого газу в виверженнях вулканів в цілому.

У вулкані Сансет газ змусив магму рухатися в напрямку до поверхні, тобто безпосередньо привести до виверження. Вчені припустили, що вуглекислий газ, ймовірно, підходить з глибини мантії в області джерела магми.

У разі вибуху вулкана Сансет CO₂ зіграв вирішальну роль в «запуску» виверження. Справа в тому, що газ зберігається в магмі кратера на глибині до 15 км від поверхні.

Хоча вплив базальтового вулканізму на глобальну атмосферу майже невідомий, але високий вміст вуглекислого газу і сірки в результаті виверження могло також сильно вплинути на атмосферу під час виверження.

Нові дані допоможуть вченим краще розуміти і попереджати виверження вулканів і їх наслідки.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=140&v=jY6ayVl80j4&feature=emb_logo

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ