Про це йдеться у статті, опублікованій в журналі Science Advances.

«Більшість марок пластика не розкладається мікроорганізмами ні в якому вигляді, і тому все те сміття, яке ми створили, буде супроводжувати нас сотні, якщо не тисячі років. Отримані нами оцінки маси цього сміття змушують задуматися про те, як ми використовуємо ці матеріали і як позбавляємося від них», - заявила Йенна Ямбек (Jenna Jambeck) з університету Джорджії в Афінах (США).

Сьогодні на звалища Землі щороку потрапляє приблизно 300 мільйонів тонн пластикового сміття, більша частина якого не розкладається ґрунтовими мікроорганізмами і залишається в майже незайманому вигляді протягом десятків і навіть сотень років. Багато пластика потрапляють у води Світового океану, де проникають в шлунки риб і птахів і часто стають причиною їх загибелі.

Ямбек і її колеги, всебічно вивчивши те, як розвивалася індустрія з виробництва пластмас і гум з 1950-х років і по сьогодні, з'ясували, що зараз на Землі присутні приблизно 6,3 мільярда тонн пластикового сміття, чия маса подвоїться до середини століття.

Як показують розрахунки вчених, ця частина хімічної промисловості росла рекордними темпами протягом усього часу свого існування: якщо в 1950 році підприємства світу випустили всього два мільйони тонн пластикових продуктів, то в 2015 році цей показник досяг позначки 400 мільйонів тонн, що в 200 разів більше . Відповідно, кожен рік обсяг виробництва пластика виростав приблизно на 8%.

В цілому людство виробило приблизно 8,4 мільярда тонн пластику за весь цей проміжок часу, левова частка якого, близько 66%, дуже швидко стала сміттям і потрапила на звалища або в Світовий океан. Рівень виробництва пластика стрімко зростає - більше половини пластикового сміття та пластикових продуктів було виготовлено за останні 13 років. У майбутньому ситуація стане тільки погіршуватися, і тому вчені закликають і промисловців, і влади всіх держав переглянути стратегії того, як використовується і переробляється пластик.

Найбільше подібні заходи необхідні США, де переробляється лише 9% пластикового сміття, в порівнянні з 30% в Європі і 25% в Китаї. Як підкреслюють дослідники, вони не пропонують повністю відмовитися від виробництва пластику, але закликають виробити комплекс заходів, який би стимулював промисловців використовувати вже наявні запаси пластмас.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ