Американські вчені провели дослідження, в ході якого виявили ген, відповідальний за розвиток людської пристрасті до спиртних напоїв.

Про це йдеться відповідних у результатах дослідження.

Зазначається, що фахівці проаналізували дані 28 генетичних досліджень алкоголізму, здійснених раніше у восьми країнах світу. У результаті, фахівці змогли відокремити геноми майже 15 000 людей, котрі страждали від алкогольної залежності, і понад 38 000 людей, у кого алкоголізму не було. Таке докладне вивчення дозволило отримати можливість виокремити ген, відповідальний за розвиток людської схильності до спиртних напоїв.

За словами дослідників, саме ген ADH1B визначає швидкість проходження "ацетальдегідної стадії" після того, як спожили алкоголь. У людському організмі етиловий спирт розпадається на воду і вуглекислий газ, а на проміжній стадії процесу синтезується небезпечний токсин під назвою ацетальдегід. Якщо у людини, накопичується його надмірна кількість, виникають болісні симптоми алкогольного отруєння.

Науковці встановили, що від активності гена ADH1B залежить те, наскільки швидко спирт перетвориться в токсин ацетальдегід і мине цю проміжну фазу. Якщо все відбувається з високою швидкістю і токсин не встигає накопичитися, то, як результат, у людини не виникає хворобливих відчуттів після алкоголю, а залишаються лише приємні спогади. Враховуючи ці обставини й формується алкогольна залежність.

А тривала стадія утилізації ацетальдегіду призводить до того, що організм людини асоціює вживання алкоголю з побічними ефектами у вигляді нудоти, слабкості та проблем із тиском.

ІА "Вголос": НОВИНИ