Неочікувано виявилося, що білок паразиту, що викликає малярії може стати ефективним засобом у боротьбі з онкозахворюваннями, інформує сайт «Громадського телебачення»з посиланням на «The Independent».

Дослідники з Університету Копенгагена (Данія) працювали над пошуком методу, який би захистив вагітних жінок від малярії. Остання може спричинити значні ускладнення, оскільки уражає плаценту. Раптово виявилося, що агресивні білки малярії можуть також атакувати ракові клітини.

Біологи поєднали частку білка, яку паразит використовує для проникнення у клітини, з токсином. Утворена сполука може проникати до онкоклітин, випускаючи отруту для їх знищення. Виявилося, що білок малярії у обох випадках приєднується до самого вуглеводу. Останній забезпечує швидке зростання як у плаценті, так і у пухлинах.

На думку данців, це відкриття може прокласти шлях до лікування раку.

«Протягом десятиріч науковці шукали подібності між ростом плаценти та пухлини. Плацента — орган, який за кілька місяців зростає з пари клітин до півкілограмового органу, забезпечує ембріон киснем та харчуванням у відносно чужому середовищі. У певному сенсі, пухлини роблять те саме — агресивно ростуть у відносно чужому середовищі», - пояснив представник університету Алі Саланті.

Винахід уже протестували на окремих клітинах та на хворих на рак мишах. Стаття з підсумками експериментів опублікована у виданні Cancer Cell. Команда проекту сподівається почати тести на людях у найближчі чотири роки.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ