Біологи з'ясували, що катехіни та інші біологічно активні речовини із зеленого чаю можуть нейтралізувати більшість частинок коронавірусу нового типу і сповільнювати його розмноження в організмі.

Попередні результати експериментів опублікувала електронна наукова бібліотека bioRxiv.

Дослідження частково профінансувала японська чайна компанія Ito En, що могло вплинути на висновки вчених.

Із початку пандемії COVID-19 вчені почали досліджувати, як на коронавірус нового типу діють вже наявні противірусні препарати, інші ліки і різні біологічно активні речовини.

Зокрема досліди показали, що деякі ліки, створені для боротьби з гепатитом С і лихоманкою Ебола, можуть уповільнити розмноження SARS-CoV-2.

Японські біологи під керівництвом професора Медичного університету префектури Кіото Осама Мазди знайшли ще одне джерело речовин, які можуть допомогти медикам в боротьбі з коронавірусною інфекцією. Перевірялися заяви японських чайних компаній про те, що чай може пригнічувати розмноження SARS-CoV-2.

Оскільки в чаї міститься багато летючих речовин, багато з яких теоретично можуть взаємодіяти як з самими вірусами, так і проникати всередину клітин і змушувати їх активніше боротися із запаленнями і збудниками хвороби.

Японські вчені перевірили цю гіпотезу на практиці. Для цього вони змішали один з одним екстракти чайного листя і розчин вірусу, а також обробили чаєм культури заражених клітин.

Однак ці досліди ще нічого не говорять про те, як саме подібні речовини поводяться в організмі людини – чи контактують вони там з частинками вірусу і як ті на нього впливають.

Дослідники додатково перевірили, які компоненти зеленого і чорного чаю могли окремо заважати розмноженню SARS-CoV-2. Як виявилося, благотворну дію зеленого чаю було здебільшого пов'язане з речовиною з класу катехінів. У цього з'єднання є потужні протизапальні властивості, воно є в багатьох харчових добавках.

Чорний чай добре нейтралізував частки коронавірусу завдяки молекулам теазінензіна –летючої речовини з класу теафлавінів. Вона у великій кількості присутній в листі чаю і теж є антиоксидантом.

Біологи сподіваються, що подальші досліди допоможуть їм уточнити механізм дії летючих речовин чаю на вірус і зрозуміти, як їх можна використовувати для боротьби з інфекцією.

Читайте більше новин в Україні та в світі на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ