Про це повідомляє neboley.com.ua.  

Нещодавно міжнародна група дослідників опублікувала великий огляд, в якому були оцінені ефекти самих різних горіхів. Виявляється, їх денна порція приблизно в 20 грам знижувала ймовірність ішемічної хвороби серця (це стенокардія, інфаркти, серцева недостатність, аритмії) на 24%, інсультів - на 11%, злоякісних пухлин - на 18%, загальну смертність - на 19%, смертність від захворювань органів дихання - на 24%, від цукрового діабету - на 32%, від нейродегенеративних захворювань мозку (хвороби типу Альцгеймера і Паркінсона) - на 7%. Чи можна цьому вірити? У точності статистики сумніватися не варто, адже вчені узагальнили спостереження за майже 820 тис. людей, що тривали кілька років.  Схожий список захисних ефектів є тільки у ягід. Може бути, це тому, що багато горіхи ботанічно їх родичі. Мигдаль - з роду слив. Але правильніше його називати кістянкою. До числа таких же плодів відносяться персики, абрикоси, вишня, а з горіхів до них відносяться ще волоські, фісташки, пекан, макадамія.

Також  в багатьох горіхах виявили  чимало антиоксидантів. У тому числі і тих, які зустрічаються в ягодах і яких немає в багатьох фруктах і овочах. Перш за все це різні фенольні сполуки, виключно корисні.

Причому, що дуже цікаво, значна частина цих надзвичайно важливих речовин міститься в так званій пеллікулі - тонкій  коричневій оболонці, що покриває саму плоть горіха. Без неї вони виглядали б майже білими. Заради користі для здоров'я її краще не відбирати. Але багато виробників це роблять самі, щоб горіхи більше подобалися споживачам. До того ж вона може відходити при зберіганні і транспортуванні. Тому найкорисніші горіхи - ті, які куплені в шкаралупі і потім самостійно расколоти.Почті ліки

«Завдяки науці з кожним роком з'являються знання про нові суперпродуктом. Це куркума, ягоди, зелена кава і, звичайно, горіхи, - каже Вадим Крилов, лікар-ендокринолог, дієтолог, творець авторської програми харчування. - Приставку «супер-» отримують продукти з особливо корисними властивостями. За горіхів є дуже багато наукових досліджень, що демонструють їх важливість в харчуванні.

Але потрібно розуміти, що для профілактики ряду захворювань вони гарні, а от якщо ці хвороби вже є, то ліки вони не замінять. Плюс важливо споживати не один суперпродукт, а кілька: у них різні властивості, і вони доповнюють один одного. Особливо горіхи корисні мікроелементами - в них багато міді, цинку, марганцю, заліза і селену.

Селен перешкоджає розвитку раку і хвороб серця. Але не тільки. Для захисту від хвороб щитовидної залози потрібен не тільки йод (про нього знають всі), але ще селен і цинк (про це часом не знають навіть ендокринологи). Особливо в цьому плані корисний бразильський горіх - 3 штуки містять денну норму селену! Марганець дуже корисний для статевих залоз і кровотворення. Залізо теж потрібно для утворення червоних клітин крові.

Але разом ці елементи ще захищають від отруєння важкими металами, вони не дають їм накопичуватися в організмі. Цинк покращує імунітет (їм навіть лікують застуду), добре впливає на вуглеводний обмін, перешкоджаючи розвитку діабету і гнійничкових захворювань. В цьому плані в комплексі з ним працюють мідь і селен. І в горіхах всі ці елементи є.

З огляду на такі властивості експерти радять розглядати горіхи як натуральні ліки або БАДи. І споживати їх потрібно так само - по 3-5 штук в день, максимум - невелика жменя 3-4 рази в тиждень. І її краще розбити на 2-3 прийоми під час їжі або відразу після. Добре також прямо перед вживанням горіхи подрібнити, непогано зробити на їх основі якісь соуси. Ідеально, щоб вони готувалися без температурної обробки. Краще купувати просто сирі горіхи, а не смажені або з якимись добавками - в цукрі, шоколадної глазурі, у вигляді горіхових паст тощо. 

ІА "Вголос": НОВИНИ