У горах на півдні Китаю виявили новий вид дикої чайної рослини «Хун-я-ча», яка майже не містить кофеїну.

Про це інформує Naked Science.

Як відзначається, Хун-я-ча — дика чайна рослина, поширена тільки у вузькому гірському регіоні на висоті від 700 до 1000 метрів у декількох сусідніх селах на півдні провінції Фуцзянь.

Місцеві вважають, що вживання цього чаю може знизити внутрішній жар, вилікувати застуду, позбавити болю в шлунку й багато іншого. Однак, враховуючи вузьке розповсюдження, детальна інформація про хун-я-ча відсутня.

Водночас, вчені завдяки новому дослідженню виявили, що листя хун-я-ча містять деякі сполуки, що потенційно зміцнюють здоров'я, і в них практично відсутній кофеїн.

"У звичайному чаї основні пуринові алкалоїди і катехіни — це кофеїн і катехіни цис-ряду; у хун-я-ча, навпаки, переважно містяться транс-катехіни, теобромін і практично непомітний кофеїн", — пояснюють дослідники.

Вивчивши рослину, фахівці з'ясували, що у хун-я-ча є мутація в гені, відповідальному за кофеїн-синтазу — фермент, що сприяє виробленню кофеїну в більшості чайних рослин.

"Хун-я-ча з природними низькими рівнями кофеїну потенційно може стати популярним напоєм завдяки унікальному складу і користі для здоров'я", — підсумували вчені.

ІА "Вголос": НОВИНИ