Учені довели наявність гігантського черв’яка-хижака, який буквально колонізував морське дно двадцять мільйонів років тому.

Результати досліджень опубліковані в журналі Nature.

Морські черв’яки існують з раннього палеозою, їх тіла, що складаються з м’яких тканин, рідко залишають сліди. Тому палеонтологи в основному вивчають сліди їх ходів і нори та намагаються за ними відновити форму самих тварин.

Дослідники під керівництвом Людвіга Левемарка (Ludvig Löwemark) з департаменту наук про Землю Тайванського національного університету вперше реконструювали повністю L-подібну нору гігантського черв’яка, загальна довжина якої близько двох метрів, діаметр – 2-3 сантиметри. Новий вид морського черв’яка –хижака, що був поширений у цьому регіоні двадцять мільйонів років тому, отримав назву Pennichnus formosae.

Автори переконані, що за своїм зовнішнім виглядом Pennichnus formosae був подібним до сучасного бобітового червоного Eunice aphroditois, який, живе в таких же L-подібних довгих вузьких норах на морському дні і висувається лише на полювання. Для захоплення здобичі вони висувають із нори вусики-антени. Довжина дорослої особини евнициду досягає двох-трьох метрів, а діаметр складає близько двох сантиметрів. Цей черв’як харчується молюсками, а також полює на дрібні рибини, затягуючи їх у нору.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ