До таких висновків прийшли фахівці з Каліфорнії, які досліджували сон літніх американців, пише nv.ua з посиланням на  Science Daily.

Результати роботи з даними про сон 765 тисяч жителів США показали, що нічна температура навколишнього середовища, яка перевищує на один градус Цельсія середньомісячне значення, стала причиною приблизно трьох додаткових ночей з неспокійним сном.

«Сон добре відомий як найважливіший компонент для здоров'я людини. Нестача сну може зробити людину більш сприйнятливою до хвороб і хронічних захворювань. Це може завдати шкоди психологічному благополуччю і розумовим функціям. Наше дослідження показує не тільки те, що температура навколишнього середовища може відігравати певну роль у зриві сну, але і те, що зміна клімату може зробити ситуацію ще гірше», - зазначає автор дослідження Нік Обрадовіч з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго.

За даними досліджень, систематичне недосипання підвищує ризик загострення хронічних захворювань і зниження когнітивних функцій. Крім того, низька якість сну пов'язується із зменшенням об'єму мозку.

Вчені відзначають, що люди з низьким доходом більше потерпали від проблем зі сном, так як не могли залишати кондиціонери включеними всю ніч. Найбільш виражено тенденція проявлялася в літній час.

Обрадовіч з колегами вважають, що вже до 2050 року при збереженні поточних темпів зростання середньої температури повітря число щомісячних безсонних ночей збільшиться до шести на одну людину зі 100. До 2099 року показник може подвоїться — до 14 ночей.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ