Він буде схожий на той, який стався між 1645-м і 1715 роком було. Тоді в Європі і Північній Америці були дуже холодні зими, замерзала вода в Темзі і Дунаї, а Москва-ріка на кожні півроку покривалася льодом, сніг лежав на деяких рівнинах цілий рік, повідомляє u-news.com.ua.

Доповідь вчених представлена на конференції Королівського астрономічного товариства в місті Лландідно (Уельс), а зараз вона готується і до публікації в журналі Nature.

Повідомлення викликало бурхливу реакцію в усьому світі, що не дивно. Учені пішли проти течії, проти світової громадської думки. Наприклад, президент США Барак Обама нещодавно назвав головною проблемою людства глобальне потепління. Йде активна підготовка до Всесвітньої конференції з питань клімату, яка відбудеться в кінці року в Парижі. Всі країни повинні будуть взяти на себе серйозні зобов'язання по скороченню викидів вуглекислого газу.

Переважна більшість вчених, в тому числі ще недавно сумнівалися в негативному впливі людини на клімат, змінили думку і висловлюються за різке скорочення викидів. Хоча це обійдеться в гігантські суми. Іншого варіанту зупинити наступ кліматичних катаклізмів немає. Твердження про те, що нинішнє потепління може бути всього лише черговим природним циклом, більше не звучать.

Нагадаємо, наукою доведено, що в історії було кілька періодів, як глобальних потеплінь, так і глобальних похолодань.

Крім того, встановлено, що активність Сонця і плями на ньому мають циклічний характер. Найвідоміші з них: 11-річний, 90-річний і 300-400-річний цикли. І мінімуми Маундера теж не новина, при цьому багато вчених не бачать прямого зв'язку між кількістю плям на Сонці та кліматом.

Феномен кордону XVII-XVIII ст. вважається простим збігом. Інших фактів, що підтверджують це, не відомо: за історичними мірками, він зовсім незначний. Багато вчених скептично ставляться до прогнозу клімату за кількістю плям на Сонці. Перш за все, тому, що досі незрозумілий сам механізм, чому вони там з'являються. Тому нема ніяких гарантій, що пророкування клімату по плямам виявиться вірним. Як зауважив один кліматолог, подібні прогнози нагадують шаманізм і гадання, оскільки засновані виключно на емпіричних даних, а також терміни попередніх циклів.

Але природа працює не за хронометром і нерідко підносить сюрпризи. Що, до речі, і сталося з черговим, 24-м, сонячним циклом, в якому ми зараз живемо. За всіма статистичними даними, він повинен бути активним, з великим числом сонячних плям. Що і передбачалося більшістю астрофізиків. Однак цей прогноз зазнав невдачі. Сонце стало на рідкість пасивним. Як тепер стало зрозуміло, прогноз по сонячним плямам з більш-менш високою ймовірністю працює максимум на один цикл вперед, тому і сталася помилка з 24-м циклом.

За словами одного з авторів сенсаційної роботи – співробітника НІІЯФ МГУ імені Ломоносова, кандидата фізико-математичних наук Олени Попової, – вчені знайшли критерій активності Сонця. Це не число плям на ньому, а зміна магнітного поля світила. Також вдалося пояснити механізм, чому і як у світила змінюється активність, чому виникають такі феномени, як мінімуми Маундера. У підсумку прояснилася картина поведінки Сонця як в далекій історії, так і на майбутнє. Створена модель змогла точно передбачити, що в 24-му циклі має бути саме спад активності. Крім того, вона пройшла перевірку історичними даними, починаючи з 1200 року. А потім вчені склали прогноз активності Сонця аж до 3200 року.

За словами Олени Попової, аналог Маундерівського мінімуму з малим льодовиковим періодом буде в 26-му циклі. Якщо на рубежі XVII - XVIII ст. він тривав близько 60 років, то нинішній почнеться в 2030 - 2040 рр. і триватиме не більше 30 років. Швидше за все, наслідки не будуть настільки сильними, як в попередній мінімум. Потім почнеться новий, 28-й, період активності Сонця.

Противники цієї гіпотези стверджують, що поки немає абсолютно доведеного зв'язку між активністю Сонця і кліматом. Є тільки деякі дослідження, які вказують на таку можливість, а також деякі історичні приклади, зокрема – мінімуми Маундера. Але немає і явних доказів, що в глобальному потеплінні винна людина. За останні 400 тис. років було кілька глобальних потеплінь і льодовикових періодів, коли на Землі взагалі не було людства. Людина з'явилася приблизно 60 тис. років тому, а інтенсивно викидати вуглекислий газ стала лише 100 років тому.

ІА "Вголос": НОВИНИ