Дослідники зі США виявили, що зміна нанорозмірної структури мембран призводить до більш ретельного очищення води. Так інженери зможуть створити більш надійні фільтри.

Дослідники з Техаського університету в Остіні, Університету штату Айова, хімічної компанії Dow Chemical Company представили новий метод очищення води, вони описали його в журналі Science.

Він базується на розумінні того, як опріснювальні мембрани фільтрують домішки з води.

Опріснювальна мембрана діє як фільтр для солоної води: проходячи через мембрану очищена вода поступає для сільського господарства, виробництва енергії та навіть для пиття.

«Не дивлячись на те, що ми використовуємо фільтри багато років, ми багато чого не знаємо про те, як працюють мембрани для фільтрації води, – зазначив Енріке Гомес, професор Пенсильванського університету.

Дослідник використали мультимодальну електронну мікроскопію, яка розкриває хімічний склад води.

Таким чином далося визначити, які мінерали для опріснення є непослідовними по щільності й масі. Дослідники переглянули варіації щільності полімерної плівки в трьох вимірах з просторовим дозволом близько одного нанометра, що становить менше половини діаметра нитки ДНК. На думку Гомеса, цей технологічний прогрес зіграв ключову роль в розумінні ролі щільності в мембранах.

Раніше вчені вважали, що чим товстіша мембрана, тим менше виробляється води. Однак виявилося, що більша щільність мембрани важливіша за товщину для збільшення виробництва опрісненої води.

Нова технологія опріснення може збільшити ефективність мембрани на 30-40%, що дасть більшу кількість відфільтрованої води та зекономить енергію.

Команда продовжує вивчати структуру мембран, а також хімічні реакції, що беруть участь у процесі опріснення.

Це дасть можливість створити стійкі та міцні мембрани, які можуть запобігти утворенню бактеріального нашарування.

Читайте більше актуальних новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ