Група спеціалістів переглянула та порівняла останні дослідження популяцій лемурів та загроз їхньому життю, а також вивчила зони проживання. За їхніми словами, лемури - у найбільшій небезпеці серед приматів, пише ВВС.

Які основні загрози для цього виду?

Рус Міттермейер з благодійної організації Global Wildlife Conservation, який очолює Групу спеціалістів з приматів, каже про «дуже високий ризик вимирання унікальних лемурів Мадагаскару» і вказує на «смертельний рівень загрози біорізноманіттю в цілому».

«Цей унікальний і чудовий вид з Мадагаскару є його найбільшим багатством», - додає природозахисник.

Тварини стикаються з різними загрозами, в першу чергу руйнуванням їх середовища проживання - тропічних лісів - через так зване підсічно-вогневе землеробство, незаконні вирубки та видобуток корисних копалин. Полювання на лемурів заради їжі, а також для торгівлі тваринами стало серйозною загрозою їхньому виживанню.

Професор Крістоф Швітцер із Брістольського зоологічного товариства є заступником голови Групи спеціалістів з приматів.

Він сказав ВВС: «Ми фіксуємо все більше і більше випадків браконьєрства лемурів».

«Ми також бачимо комерційне полювання, ймовірно, для місцевих ресторанів. І це нове явище для Мадагаскару - ми не бачили цього в такому масштабі 15 років тому».

Є 111 відомих видів і підвидів лемурів, які є унікальними для Мадагаскару, й група дійшла висновку, що 105 з них знаходяться під загрозою.

Що можна зробити?

Хоча висновки звучать жахливо, однак це і було метою оцінювання - вивчити останні дослідження та використати їх для того, аби з'ясувати, які завдання в охороні видів є найбільш нагальними. Також вже розпочали реалізацію «плану дій щодо порятунку лемурів».

План передбачає захист середовищ проживання, де мешкають види, що знаходяться під загрозою, та боротьбу з бідністю за допомогою екотуризму, з тим щоб допомогти полюванню на тварин.

«Люди, які люблять лемурів, повинні голосно говорити про їхні проблеми й поширювати інформацію», - сказав професор Швітцер BBC News.

«Коли ми опублікували план дій щодо порятунку лемурів, а засоби масової інформації розповідали про нього, нам раптом почали зателефонували люди щоб допомогти - пожертвувати гроші або інші ресурси. Це дійсно може змінити ситуацію».

ІА "Вголос": НОВИНИ