Британський генетик Даррен Гріффін із Кентського університету заявив, що Y-хромосома, яка містить ген SRY, що визначає розвиток статевих ознак у чоловіків, зникне через 4,5 мільйона років. Його стаття опублікована на Science Alert

Генетик зазначає фундаментальний недолік цієї хромосоми - вона, на відміну від інших груп генів, міститься в клітинах людини не в парному, а в єдиному екземплярі. 

Тому Y-хромосома не зазнає генетичної рекомбінації («перетасування генів»), яка трапляється в кожному новому поколінні і призводить до ліквідації мутацій, що ушкоджують гени.

У результаті, набір генів, який відповідає за формування чоловічої статі, із часом дегенерує і зникає з генома.

Однак останні дослідження свідчать, що хромосома виробляє механізми, щоб загальмувати цей процес. Відтак, данські вчені виявили, що в Y-хромосомі відбувається активний процес ампліфікації - поява декількох копій генів, що відповідають за функціонування статевих органів чоловіків.

У статті наголошується, що навіть в разі повного зникнення Y-хромосоми ген SRY може переміститися на іншу хромосому, яка, у свою чергу, почне відчувати нестачу рекомбінації.

ІА "Вголос": НОВИНИ