У любителів гарячих напоїв і куріння в два рази частіше фіксували рак стравоходу, а у тих, хто полюбляв «гаряченьке» з алкоголем – у п'ять разів частіше. До таких висновків прийшла група китайських вчених в результаті масштабного дослідження, – пише УНІАН.

Як повідомляється в публікації в журналі Annals of Internal Medicine, медики протягом дев'яти років вивчали стан здоров'я і харчові звички 456 тисяч людей у віці від 30 до 79 років. За цей час у них був виявлений 1731 випадок раку стравоходу.

Вчені встановили, що подібна онкологія в п'ять разів частіше зустрічається у пацієнтів, які регулярно пили гарячий чай і щодня вживали не менше 15 грамів алкоголю. У той же час рак стравоходу в два рази частіше фіксувався у любителів гарячих напоїв, які курили. Автори дослідження вважають, що напої з температурою вище 65 градусів Цельсія наносять внутрішнім органам термічні травми, що може підвищувати ймовірність ракових захворювань.

Вони закликають людей обережно ставитися до надмірно гарячих рідин, особливо у разі одночасного вживання тютюну та алкоголю.

Раніше «Вголос» писав про продукти, які здатні продовжити молодість. Аби бути молодим, треба пити червоне вино та заїдати його чорним шоколадом.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ