У дослідженні, опублікованому в журналі Thorax, виявлено, що вейпінг може спричинити запалення і погіршити активність альвеолярних макрофагів, клітин, які захищають легені від потенційно шкідливих частинок пилу, бактерій та алергенів, пише Daily Mirrow.

Професор Бірмінгемського університету Девід Тіккетт зазначив, що електронні сигарети безпечніші з точки зору ризику раку, але якщо вейпити протягом 20 або 30 років, це може призвести до хронічного обструктивного захворювання легенів.

Окрім того, у ході досліджень вчені чимало уваги зосередили на хімічному складі рідини електронної сигарети. Вони розробили процедуру імітації вейпінгу в лабораторії, перевіряючи ефект конденсату рідини електронної сигарети на альвеолярні макрофаги, взяті зі зразків легеневої тканини восьми некурців.

З'ясовано, що саме конденсат є більш шкідливим для клітин, аніж звичайна електронна сигаретна рідина, а ефекти погіршуються, коли його «доза» збільшується.

«Це вказує на те, що довготривале використання електронних сигарет може мати негативні наслідки, як це широко визнано провідними органами охорони здоров'я у Великобританії. Тим не менше, оскільки електронні сигарети використовуються практично виключно діючими або колишніми курцями, ключовим питанням є те, як цей несприятливий ефект порівнюється з рівнем впливу сигаретного диму», - зауважив Тіккет.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ