Нове дослідження, результати якого напередодні були опубліковані в науковому журналі Journal of Sleep Research, тривало 13 років за участю понад 43 тисяч осіб у віці до 65 років, пише My Domaine.

Вчені Каролінського інституту на чолі з професором Турбьєрном Окерстедтом з'ясували, що недостатня кількість сну підвищує ризик передчасної смерті. Зокрема, їм вдалося з'ясувати, що у людей, які сплять менше п'яти годин на добу, ризик передчасної смерті на 52 відсотки вище, ніж у тих, хто регулярно спить в середньому шість-сім годин на добу.

Крім того, фахівці встановили, що у тих учасників дослідження, які недосипали протягом тижня, але відсипалися в вихідні дні, ризик передчасної смерті був набагато нижче, ніж у людей, які відмовляють собі в задоволенні подовше поспати на вихідних.

Автори дослідження відзначили, що найбільш сприятливим для організму є повноцінний сон, тривалістю не менше шести-семи годин, проте якщо в будні дні подібний графік неможливий, необхідно заповнювати недолік сну у вихідні дні і спати стільки, скільки вимагає організм:

«Таким чином, ми можемо з упевненістю заявити, що сон впливає на тривалість життя», - підсумовують фахівці.

ІА "Вголос": НОВИНИ