Результати досліджень опубліковані в журналі Frontiers in Endocrinology, повідомляють «Подробности».

«Ми виявили, що люди з синдромом хронічної втоми схожі за складом крові на пацієнтів, які страждають недоліком гормонів щитовидної залози. Якщо ці висновки підтвердяться, то має сенс перевірити, як йодні харчові добавки і гормон Т3 вплинуть на їхнє самопочуття», – заявив експерт Бегонья Руїз-Нуньєз.

Для підтвердження своєї гіпотези дослідники зібрали зразки крові у ста людей, що страждали клінічними формами синдрому хронічної втоми. Вони порівняли частки гормонів щитовидної залози в їх крові з аналогічними пробами, взятими у здорових добровольців.

У ході аналізу з'ясувалося, що людей з хронічною втомою об'єднує знижений рівень двох головних гормонів щитовидної залози – Т3 і Т4 і гормону мозку – тиреотропіну.

Ці показники виявилися схожими з даними про стан людей, які страждають на гіпотиреоз, хронічною нестачею гормонів щитовидної залози.

Так, через нестачу йоду або порушень в роботі щитовидної залози вона не виробляє достатньої кількості гормонів, що змушує мозок виробляти надмірно багато тиреотропіна. У підсумку це призводить до виснаження, неправильної роботи організму і розвитку втоми.

При цьому поки не відомо, чи допоможе «йодна» дієта повернутися до нормального життя людям, що страждають хронічною втомою.

ІА "Вголос": НОВИНИ