У Великобританії на рівнині Солсбері, де знаходиться Стоунхендж, виявлені камені, оброблені за кілька мільйонів років до неолітичної ери. Тобто до появи Homo Sapiens, пишуть «Подробности».

У журналі British Archaeology були опубліковані результати дослідження британських вчених, де фахівці обгрунтували власні наукові висновки, передає FaceNews.

Так, глава експертної групи Майк Піттс повідомив, що вперше про можливі сліди нелюдської цивілізації в будівництві Стоунхенджа заговорили ще в 1979 році. Тоді група вчених розкопала яму діаметром 6 метрів (20 футів), а пізніше ще одним середовищем археологічних досліджень став культурний шар, що знаходиться на відстані 75 метрів від самого кола Стоунхенджа.

Якийсь кам'яний каблук важить більше 60 тонн і має різну природу, ніж складові древньої споруди.

Пізніше з'ясувалося, що мова йде про якусь центральну точку стародавнього годинника, яка має своє сакральне призначення в момент весняного і осіннього сонцестояння.

«Передбачалося, що всі сарсени в Стоунхенджі походять від Марлборо-Даунс більш ніж в 20 милях від центрального об'єкта. Якщо ви хочете зібрати щось таке велике, ви використовуєте його, перш ніж перемістити кам'яні брили або щоб позбутися від деяких з них. Має сенс говорити про те, що кам'яні п'яти завжди знаходилися в безпосередній близькості від об'єктів будівництва», – прокоментував Майк Піттс.

Фахівці припускають, що прибульці не були настільки розвиненими, щоб говорити про надрозум. Однак вони могли побудувати настільки масштабне спорудження, як Стоунхендж. Мета цього проекту – показати ворогам свою міць, вважають британські фахівці. Ця теорія пояснює, як величезні кам'яні брили могли бути підняті на таку висоту.

ІА "Вголос": НОВИНИ