Про це йдеться у статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Традиційно вважається, що перші квіткові рослини, що з'явилися на Землі в крейдовому періоді, близько 150 мільйонів років тому, зробили революцію в світі флори і рослиноїдних істот. Їх головною зброєю в конкурентній боротьбі з папороттю та іншими голонасінними рослинами стало те, що вони заручилися підтримкою нових союзників – комах та інших запилювачів.

Запилення квіток за допомогою комах в обмін на порції нектару і іншої їжі допомогло сучасним рослинам швидко витіснити саговники, папороті та інші голонасінні рослини, що запилювалися вітром. Їх надшвидке поширення в середині і наприкінці крейдового періоду, як вважають сьогодні деякі вчені, могло навіть послужити причиною або прискорити вимирання динозаврів, нездатних перетравлювати жорсткі листя і гілки квіткових рослин.

Юрг Шёненбергер (Juerg Schoenenberger) з університету Відня (Австрія) і його колеги з'ясували, як виглядали ці перші квіткові рослини, порівнявши між собою сотні квіток їх сучасних нащадків і виділивши серед них ті риси, які зустрічаються найчастіше і при цьому майже не змінилися з часів ери динозаврів.

Результатом усіх цих розрахунків і порівнянь стала віртуальна квітка, яка, як вважають дослідники, дуже схожа на ті квіти, які вперше розцвіли на поверхні Землі приблизно 100 мільйонів років тому. За своїм зовнішнім виглядом вона  схожий на багато сучасних рослини, але має кілька унікальних рис, що відрізняють його від всіх існуючих сьогодні квіток.

Зокрема, ці квіти володіли п'ятьма маточки, закрученими в завитки, десятьма тичинками, а також декількома наборами пелюсток і чашолистків, які були об'єднані в «трійки» і пофарбовані в білий колір. Схожу структуру мають сьогодні квіти лілій і Трілліума, за винятком того, що у них не п'ять, а три маточки і шість тичинок.

Іншою цікавою рисою цієї рослини є те, що вона була дводомною, подібно обліписі і деяким іншим сучасним представникам флори, які мають «чоловічі» і «жіночі» кущі. Сьогодні число таких рослин є відносно невеликим - на їх частку припадає лише 4-6% від загального числа видів флори, однак в минулому, як вважають вчені, вони могли домінувати на Землі.

Подальше вивчення та уточнення вигляду цієї квітки, як сподіваються вчені, допоможе їм прояснити деякі спірні моменти еволюції рослин і зрозуміти, яку роль вони зіграли в вимиранні динозаврів, еволюції ссавців і інших форм життя на Землі.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ