Таких висновків американські вчені дійшли після того, як проаналізували історію виникнення посух за останні дві тисячі років. Вони були опубліковані в Journal of Climate, пише ZN.UA.

Починаючи з 2011 року, в південних регіонах США вирує посуха, яка торкнулася 98% жителів Каліфорнії і майже всіх її лісів, багато з яких фактично повністю висохли за цей час. Для боротьби з нею влада Каліфорнії прийняла дуже суворі обмежувальні заходи, які можна порівняти з драконівськими обмеженнями по споживанню води під час посухи в 1970-і роки, які були сформульовані, але не застосовані на практиці.

За оцінками вчених, тільки за останні п’ять років Каліфорнія втратила близько 67 кубічних кілометрів води, і до настання «супершторма» в кінці грудня минулого року ситуація швидко наближалася до критичної. Після потужної серії дощів у січні влада штату заявила про завершення посухи, однак кліматологи побоюються, що ситуація знову може помінятися.

У ході дослідження вчені створили набір кліматичних моделей, в яких народженням засух управляли або катаклізми, або ж коливання клімату. Вони порівняли результати розрахунків із тими, що показували палеокліматичні дані. Кліматологів цікавило не час і місце появи конкретних посух, а їх частота, розподіл за часом і число малих і великих подій такого роду.

Як показали ці розрахунки, великі посухи виникають в основному через випадкові коливання клімату Землі, проте деякі їх властивості залежать від «зовнішніх» подій, наприклад, ймовірність того, що кілька великих посух почнуться майже в один і той же момент часу і посилять дію один одного.

Все це говорить про те, що найпотужніші посухи, що тривають по 30 років, можуть виникати на заході США навіть у тому випадку, якщо клімат планети не буде змінюватися в майбутньому. Подібні катаклізми, як відзначають вчені, торкнуться території багатьох штатів і їх влада повинна бути готовою, що такі проблеми можуть виникнути в будь-який наступний літній або зимовий сезон.

ІА "Вголос": НОВИНИ