Керівник відділення астрономії Гарвардського університету Абрахам Лоеб і його колега Манасви Лінгам (США) оцінили терміни, коли на Сонці станеться руйнівний для людської цивілізації суперспалах.

Відповідне дослідження доступно в бібліотеці електронних препринтів arXiv.org, повідомляє УНІАН.

Суперспалахи, в результаті яких Сонце викидає в навколишній простір близько 1034 ерг, за оцінками вчених, відбуваються з періодичністю в дві тисячі років. Останній раз аналогічне явище відбулося в 775 році, його повторення очікується приблизно через 750 років. «Ми прийшли до висновку, що ризик від суперспалахів недостатньо оцінений, і що людство може стати свідком їхнього настання, що веде до руйнівних економічних і технологічних втрат, протягом близько тисячі років», — повідомляють у публікації автори.

Оцінки, наведені вченими, свідчать про те, що енергія сонячних суперспалахів полягає в інтервалі від 2×1034 до 6×1036 ерг, нижня межа цієї величини відповідає мінімальній шкоді екосистемі планети, але великої школи для створеної людиною інфраструктури. Зокрема, сонячні суперспалахи можуть повністю вивести з ладу навколоземні супутники та електричні системи. У геомагнітній бурі 1859 року на планеті вийшли з ладу телеграфні системи, а північні сяйва спостерігалися навіть у приекваторіальних регіонах. Найбільшу небезпеку сонячні суперспалахи представляють для озонового шару, який захищає біосферу від ультрафіолетового випромінювання. Надмірна радіація призводить до перегріву приповерхневих шарів атмосфери, пригнічення фотосинтезуючих організмів та деградації ДНК.

 

«Вголос»
 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ