Нове медичне обладнання використовує технологію Medipix3, яка була розроблена в ЦЕРН – Європейській організації з ядерних досліджень, пише Popular Mechanics.

Система MARS є медичним сканером, який захоплює людський організм із разючою деталізацією. Знадобилося більше 10 років, щоб розвивати технологію і побудувати працюючий апарат. У перспективі новий прилад дозволить отримати більш точні результати для лікарів і пацієнтів.

Пристрій Spectral CT використовує датчик, який може вимірювати конкретні довжини хвиль рентгенівського випромінювання при проходженні через різні матеріали. Потім система аналізує спектроскопічні дані за допомогою алгоритмів, створюючи тривимірне кольорове зображення.

Сканер MARS використовує чіпи Medipix, які були вперше розроблені для відстеження частинок на Великому адронному колайдері. Мікросхема по суті функціонує як камера, яка захоплює і підраховує кожну окрему частинку для отримання дуже точних 3D-візуалізацій людського тіла. Згідно з даними CERN, технологія може «отримувати зображення, які не може зробити жоден інший інструмент для обробки зображень».

Сканер вже використовувався для дослідження раку, судинних захворювань і здоров'я кісток і суглобів.

«У всіх цих дослідженнях перспективні ранні результати показують, що, коли спектральна візуалізація використовується в клініках, це дозволяє більш точно діагностувати і персоналізувати лікування», - сказав професор Ентоні Батлер, розробник технології.

Упродовж денаступних кількох місяців група пацієнтів із Нової Зеландії з ортопедичними і ревматологічними проблемами проведе тестування тривимірних кольорових рентгенівських променів в клінічних умовах. Компанія сподівається в кінцевому підсумку запустити цей сканер у виробництво.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ