Про це повідомляє наукове видання Eurek Alert.

Квантові точки – це крихітні частинки розміром менше 10 нанометрів (людську волосину товщиною – 40 тис. нанометрів). Їх можна отримувати за допомогою хімічних реакцій, але було досить багато токсичних побічних ефектів, і ціна виробництва зашкалювала. Вчені з університету Суонсі виявили, що це можна зробити набагато дешевше: зробивши виробництво з чайного листя – це не токсичний і дешевий спосіб.

Листя чаю містять велику кількість з'єднань, включаючи поліфеноли, амінокислоти, вітаміни і антиоксиданти. Дослідники змішали екстракт чайного листа з сульфатом кадмію (CdSO4) і сульфідом натрію (Na2S), отримавши в підсумку квантові точки. Розчин з цими наночастинками нанесли на ракові клітини злоякісної пухлини легень. Квантові точки проникали в ракові клітини і руйнували близько 80% з них.

Квантові точки CdS, отримані з екстракту чайного листа, показали виняткове флуоресцентне випромінювання в біохімічному лікуванні ракових клітин в порівнянні зі звичайними наночастинками CdS, отриманих хімічним шляхом.

Окрім лікування раку квантові точки можуть застосовуватися в антимікробній фарбі чи навіть в сонцезахисних кремах.

Надалі дослідники хочуть відкрити власну фабрику про виробництву цих наночастинок.

ІА "Вголос": НОВИНИ