Фахівці вважають їх предками динозаврів, передає ТАСС.

Відкриття було зроблено на підставі реконструкції скелетів з матеріалу, знайденого в 2009-2010 роках під час розкопок в штаті Ріу-Гранді-ду-Сул на півдні Бразилії. У роботі брали участь фахівці з десятка вищих навчальних закладів найбільшої південноамериканської країни і декількох європейських держав. Автори дослідження оголосили про своє відкриття в ході спеціальної відеоконференції, яка транслювалася-Університетом Сан Паулу і Лютеранським університетом Бразилії. Текст роботи також був опублікований в американському науковому журналі Current Biology.

«Останки подібної якості надзвичайно рідко можна виявити в будь-якій точці земної кулі. Йдеться про найкраще збережені зразки. Вони дають нам найважливішу інформацію про походження і еволюцію динозаврів», - зазначив викладач Лютеранського університету Бразилії.

Макс Кардозу Ланжер з Університету Сан-Паулу вважає, що відкриті факти дозволяють стверджувати: батьківщиною динозаврів була Південна Америка.

«Південна Америка і Африка були єдиним континентом, і, виходячи з наявних на сьогодні даних, (саме) з Південної Америки відбувалося поширення динозаврів», - стверджує вчений.

Новим видам тварин дали назви Buriolestes schultzi і Ixalerpeton polesinensis. На думку вчених, вони жили 320 млн років тому. Довжина Buriolestes schultzi становила 1,4-1,5 метра, висота - 50 сантиметрів, вага - 7 кг. За допомогою реконструкції скелета цієї тварини дослідники прийшли до висновку, що найдавніші динозаври були хижаками невеликих розмірів і пересувалися на двох лапах.

Що стосується Ixalerpeton polesinensis, то мова йде про істоту 40 см довжиною, 15 см висотою, яка важила близько 150 грамів. На думку вчених, вона була схожа на птицю середніх розмірів.

ІА "Вголос": НОВИНИ