Про це пише NakedScience.

Одна з найуспішніших технологій - отримання енергії за допомогою мікробних паливних елементів. У 2013 році творці методу отримали грант благодійного фонду Білла і Мелінди Гейтс. Розробники втілили ідею в кількох формах: від простого зарядного пристрою для смартфонів до шкарпеток, які могли б передавати GPS-координати.

Мікробні паливні елементи складаються з трьох компонентів: катодної і анодної камер і мембрани, що їх розділяє. В анодній камері в анаеробних умовах перебувають мікроорганізми, які «відривають» електрони від поступаючого матеріалу і передають їх на анод. Там же формуються протони водню, які надходять в катодну камеру через мембрану.

 Автори ідеї підкреслюють: щоб можна було широко використовувати цю технологію, виробництво електрики має стати повністю безпечним. Необхідна система очищення відходів, що надходять з каналізації, від небезпечних мікроорганізмів. Тільки в цьому випадку відпрацьований матеріал після отримання енергії можна утилізувати - наприклад, зливати очищену воду в річки.

Розробники протестували паливний елемент, додавши в відходи бактерії Salmonella enteritidis. У відпрацьованому матеріалі рівень бактерій цілком відповідав санітарним нормам.

Сьогодні вчені працюють над тим, щоб система могла знищувати всі патогени, що надходять з сечею. Наступна серія експериментів перевірить, чи може система впоратися з вірусами.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ