Дослідження, опубліковане в журналі Biology Letters, провели психологи з Університету Сан-Паулу в Бразилії, пишуть «Новини-Ю».

Вчені зібрали 17 домашніх собак і провели з ними два випробування. У першому кожного пса садили перед екраном, на якому транслювалися зображення сердитих чи щасливих людей і собак. Потім знімки комбінували з різними звуками –грайливим чи агресивним гавкотом собак, або фразами на незнайомій мові в сердитому чи веселому тоні. Коли собаки чули нейтральні звуки, вони швидко втрачали інтерес до подій на екрані, але якщо вираз обличчя і звук збігалися, вони уважно і з цікавістю розглядали проекцію.

Психологи стверджують, що здатність собак розпізнавати емоції не є інстинктом або результатом дресирування. Швидше, це ознака пізнавальної здатності.

«Собаки отримували інформацію з звуку, а потім порівнювали її з зображенням. Це пов'язано з дуже складним психологічним механізмом, – говорить Наталія де Соуза Альбукерке, провідний автор дослідження. – Вони дуже пристосовані до людського світу і наших емоцій».

Як писав «Вголос», раніше вчені дослідили, як потрібно розмовляти з собаками.

ІА "Вголос": НОВИНИ