Багато тварин здатні розпізнавати індивідуальні риси інших тварин. Дослідження підтвердили, що «розпізнавати обличчя» вміють, наприклад, собаки і примати. Вважається, що це вміння критично важливо для соціальних тварин, пише NakedScience.

 

В останні роки вчені помітили схожу здатність і у риб. Дослідження 2016 року показало, що риби-бризкуни (Toxotes chatareus) можуть розрізняти людські обличчя. Вчені кілька разів змінювали зображення (наприклад, змінювали кольору або форму голови на фото), але риби все одно розпізнали багато осіб.

Японські вчені виявили, що маскові юлідохроми Julidochromis transcriptus, що живуть тільки в африканському озері Танганьїка, теж здатні розпізнавати індивідуальні риси. Ці риби відрізняють особин, з якими раніше зустрічалися, від небезпечних «незнайомців».

Всі юлідохроми - і самці, і самки - володіють індивідуальним малюнком чорних і бежевих плям на лусці. Вчені провели експеримент, щоб з'ясувати, на які частини тіла один одного риби звертають увагу в першу чергу. Для цього дослідники підібрали вісім самців юлідохрома, які раніше бачили один одного. Зображення кожного з них перетворили на цифрову модель. Дослідники створили кілька моделей для кожної риби. Деякі риби впізнали голову і тіло «сусіда», в інших зображення поєднали з фотографію голови або тіла незнайомій особини, треті зображували незнайому рибу.

Коли юлідохромам продемонстрували всі типи моделей, вчені прийшли до висновку: риби реагують на індивідуальний малюнок на голові іншої особини. За моделями з незнайомими рисами голови риби стежили довше. Зміна малюнку тіла не давала такого ефекту. Можливо, це пов'язано з тим, що маскові юлідохроми мешкають в ущелинах на дні озера і в більшості випадків можуть бачити тільки невелику частину тіла іншої риби.
 
За словами вчених, це явище може говорити про відносно складну соціальну організацію. Надалі дослідники збираються вивчити, які процеси в мозку риб забезпечують здатність розпізнавати індивідуальні риси.
 
Стаття опублікована в журналі Animal Behaviour.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ