Про це повідомляє «National Geographic».

Риба - далека родичка акул і скатів. Вважають, що ці морські мешканці відділилися один від одного приблизно 300 млн років тому.

Рідкісний морський мешканець випадково потрапив до об'єктива науковців-геологів, які досліджували води Тихого океану у Каліфорнії, США. Лише коли експерти кілька разів уважно вивчили відео, з'ясували, що зустріли глибоководну блакитну акулу-химеру.

Вченим мало що відомо про неї. Акулам властиве блакитне забарвлення і загострений ніс. Живуть на глибині понад 2,5 км, полюють навпомацки. Мають незвичайний зовнішній вигляд - в розправленому вигляді плавники нагадують крила, а на голові в особин чоловічої статі є шипоподібний наріст, який фахівці вважають статевим органом.

Хижаки живуть у темряві, тож для полювання використовують спеціальні пристосування ротового апарату - фотофори - вони світяться в темряві і приманюють дрібних риб. На відміну від своїх відомих акул-побратимів, замість рядів із зубами химери мають мінералізовані зубні пластини.

Це перший випадок зустрічі з акулою-привидом в північній півкулі. Переважно ці риби мешкають на глибинах біля берегів Нової Зеландії й Австралії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ