[media=136862,136863] 

Біологи намагаються виводити фрукт стійким до вірусів. Про це повідомляє ТСН за даними The Guardian.

Банани належать до списку найпопулярніших фруктів у Великій Британії. Тільки у цій країні щороку споживають п'ять мільярдів бананів. Тропічний фрукт є одним із головних продуктів харчування у бідних країнах, а також потужним експортним товаром на суму близько 13 мільярдів доларів щорічно.

Проте останнім часом плантації бананів в Австралії, частині Африки та південно-східній Азії страждають від вірусів. Вчені кажуть, що справа у фузаріозі, хворобі, викликаній вірусом Фузаріум. Експерти зазначають, що хвороба може поширитися на Південну Америку, яка є одним із основних експортерів фрукту.

Майже 99,9% бананів у світовій торгівлі становить сорт Кавендіш. Компанія Tropic Biosciences працює над тим, аби генетично зробити рослину стійкішою до вірусів. Керівник компанії Джилад Гершно заявляє, що розповсюдженню хвороби сприяє масове клонування Кавендіша для збільшення кількості бананів.

«Якщо ви подивитеся на широке споживання на піку експорту, то бананова промисловість коштує 30 мільярдів доларів на рік. Проте люди все частіше хвилюються, тому що рослина піддається частому клонуванню, тому якщо є хвороба, яка може вбити одне дерево, це може потенційно знищити всю галузь», – каже Гершно.

Експерти Tropic Biosciences вважають, що це лише питання часу, коли вірус досягне центру та півдня Америки. Саме тому важливо вже зараз намагатися захистити рослину.

За даними компанії, проект із вирощування стійких бананів запрацює наступного року у Центральній Америці, Туреччині та на Філіппінах.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ