У кожного хворого були вилучені зразки пухлин, геном яких повністю секвенували, тобто встановили нуклеотидну послідовність всієї ДНК. Це дозволило знайти мутації, що призводять до появи специфічних маркерів злоякісних клітин, повідомляє «Обозреватель».

Вчені також виділили з тканини пухлини інфільтруючі лімфоцити і визначили, які з імунних клітин здатні розпізнати маркери. Потрібні лімфоцити були розмножені і введені назад в організм пацієнтів.

У ДНК однієї з пухлин, видаленої у 52-річної пацієнтки Джуді Перкінс з метастатичним раком молочної залози, були виявлені 62 мутації, і деякі з виділених TIL-клітин могли націлюватися на чотири з них.

Спочатку жінка пройшла стандартну хіміотерапію, а потім в її організм ввели специфічні для даних маркерів лімфоцити. Результати сканування показали, що через п'ять місяців відбулася повна регресія пухлини.

Повідомляється, що експериментальну терапію проходили і інші пацієнти, однак у більшості з них не спостерігалося ніякої позитивної динаміки. У ще двох осіб, які страждають від метастатичного раку печінки і раку товстої кишки, TIL-терапія також призвела до майже повного зникнення пухлин. Однак терапія також може привести до небезпечних для життя ускладнень.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ