Про це інформує naked-science.

Дон Інгбер і Чарльз Рейлі, мікробіологи з інституту біотехнології Уїсс (Гарвард) виступили в незвичайних для себе ролях режисерів, авторів сценарію і навіть операторів. У результаті вийшла короткометражка «Початок» (The Beginning). Сюжет старий, як статеве розмноження: подорож сперматозоїдів до яйцеклітини, проникнення всередину і перший розподіл.

Титрами і музикою фільм нагадує сагу про зоряних воїнів, але реалістичнішу; на сьогоднішній день це найреалістичніша реконструкція процесу запліднення. Більше того, в процесі зйомки (комп'ютерного моделювання) було зроблено наукове відкриття: вчені зрозуміли, як розподіляється енергія при русі сперматозоїда. Програма, в якій створювався фільм, виявилася вдалим інструментом для моделювання багаторівневих процесів.

Інгбер і Рейлі об'єднали софт, який використовують для моделювання механічного руху художники-аніматори, та інструменти симуляції молекулярно-динамічних процесів. У результаті вийшла модель, яка враховує рух всередині аксонів (білкові комплекси, з яких складається джгутик сперматозоїда), і навіть нижчі рівні управління рухом – роботу молекулярних моторів-динеїнів, які надають руху клітинним структурам.

У процесі моделювання вчені описали каскад реакцій, що починається з гідролізу АТФ, який призводить до просування динеїну уздовж мікротрубочок цитоскелету, а також результат цього руху – биття джгутика сперматозоїда, яке дозволяє йому просуватися по жіночих статевих шляхах.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ