Геофізики з Франції і США заявили, що нічне життя на Марсі куди менш спокійне і дивніше, ніж вважалося раніше. Вони припустили, що після заходу Сонця на Червону планету обрушуються снігові бурі. А це може стати ще однією перешкодою для майбутніх місій на Марс, повідомляє Сегодня.

За словами наукового співробітника Університету П'єра і Марі Кюрі в Парижі Аймера Спіга, дослідники розглянули три комп'ютерні моделі, які дозволили передбачити розташування хмар, динамічні умови всередині них і навіть спрогнозувати погоду на Червоній планеті.

Раніше вчені використовували тільки одну «глобальну модель клімату», що було недостатньо для прогнозування, пояснив Аймер.

«Сніг не є чимось новим для Червоної планети, на його полюсах є крижані шапки. Але ми дізналися більше, використовуючи кілька моделей для моделювання погоди на Марсі», – говорить планетолог з Лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені Пол Хейн.

Він пояснив, що протягом дня крижані хмари за 10-20 кілометрів над поверхнею Марса поглинають сонячне світло і сприяють накопиченню тепла. Після заходу Сонця температура всередині хмар знижується в середньому на чотири градуси.

В результаті холодні повітряні маси змішуються з гарячим повітрям, що піднімається з поверхні. Пізно вночі швидкість вітру на Червоній планеті може досягати десяти метрів на секунду. Потужні потоки несуть з собою частинки водяного льоду і провокують розростання сніжних буревіїв.

Вчені зазначили, що розуміння динаміки атмосфери планети допоможе усунути сюрпризи для майбутніх місій на Марс.

 
 
 

ІА "Вголос": НОВИНИ