У наш час багато експертів називають ожиріння викликом XXI століття. У 2016 році вчені опублікували дослідження, яке стверджує, що до 2025 року від нього буде страждати майже 20% населення Землі, – пише naked-science.

Спочатку найбільше ожирінням страждали жителі розвинених країн постіндустріального світу. Тенденції, втім, такі, що в категорію ризику стали потрапляти країни, що розвиваються, і навіть країни третього світу. У 2013 році ООН опублікувала доповідь, згідно з якою найбільше до ожиріння схильні жителі Мексики, США і Сирії. Ну, а замкнула двадцятку лідерів Росія.
 

Щороку дослідники приділяють все більше уваги цьому питанню. Зараз свої висновки представила команда вчених з Університету Джорджа Вашингтона в Сент-Луїсі. Фахівці розробили методику, яка в теорії дозволить людині вживати досить жирну їжу і при цьому не набирати вагу.
 

У лабораторії дослідники вивели мишей, у яких була підвищена активність гену Hedgehog (Hh), що підтримує гомеостаз тканин. Змінений ген придушував розвиток жирових клітин, тим самим перешкоджаючи ожирінню. В цілому, отримані результати порадували вчених. Мишей посадили на жирну дієту на цілих вісім тижнів: якщо особини зі зміненим Hedgehog (Hh) практично не набрали у вазі, то гризуни з контрольної групи стали значно товстішими. Гризуни з першої категорії також могли похвалитися меншим рівнем глюкози в крові і були більш сприйнятливими до інсуліну.

«Ми набираємо вагу, тому що жирові клітини збільшуються в розмірах, а не тому, що зростає їх кількість», –заявив один з авторів дослідження, професор Фенксін Лонг (Fanxin Long). Дослідники вважають, що незважаючи на те, що висновки були зроблені на основі вивчення процесів, що відбуваються в організмі мишей, вони можуть бути актуальні і для людини. Справа в тому, що метаболічні процеси у мишей і у людей багато в чому дуже схожі. Так що методику в теорії можна буде застосувати для боротьби з ожирінням у людини.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ