Найдавніші з відомих науці скам'янілі залишки дерев знайдено в покинутому кар'єрі у місті Каїр, штат Нью-Йорк. Їхній вік може досягати 368 млн років.

Вчені вважають, що дерева становили частину лісу, що простягався далеко за сучасні межі штату, передає ВВС.

Ці залишки дерев на два або три мільйони років старші попередньої знахідки, зробленої в Гілбоа, також в штаті Нью-Йорк. Знахідка проливає нове світло на еволюцію дерев.

Розкопки біля підніжжя гірського хребта Катскілл в долині річки Гудзон розпочалися більше 10 років тому. Їх ведуть британські вчені із Кардіффського університету разом з американськими колегами з Бінгемтонского університету і музею штату Нью-Йорк. За цей час вони вивчили більше 3 тис. кв м лісу і дійшли висновку, що у цьому лісі виростали як мінімум два класи вимерлих рослин - кладоксилієві і археоптерис. Третій вид ще належить визначити.

"Це одне з найдавніших місць, де можна гуляти і відзначати сліди копалин дерев з середини Девонської ери", – каже палеоботанік Кріс Беррі з Кардіфського університету. Вчені також виявили дуже довге коріння, яке змінило те, як рослини і ґрунти вбирають воду.

"Це дуже древній ліс з початку тих часів, коли планета ставала зеленою і ліси ставали частиною екосистеми Землі", – розповів Беррі. Припускається, що ліс загинув в результаті потопу.

Вчені знайшли в кар'єрі залишки викопних риб. Знахідки відносяться до епохи, коли планета покривалася лісами. За словами палеоботаніка Беррі, вивчення кар'єру в штаті Нью-Йорк може наблизити вчених до розуміння того, як дерева еволюціонували і як вони поглинають вуглекислий газ (CO2) з атмосфери.

"Ми чудово розуміємо, що ліси необхідні, а вирубка лісів і пожежі – негативні явища", – говорить учений. Професор Говард Фалкон-Ленг з Університету Роял Холлоуей в Лондоні впевнений, що знайдені скам'янілі дерева відносяться до найдревнішого з відомих науці лісів.

"Може бути, у майбутньому виявиться ще давніший – палеонтологія сповнена сюрпризів!", – заявив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ