Йдеться про розмите зображення з кольоровими фарбами, яке отримало велику популярність на іміджбордах Reddit. Користувачі підтвердили, що якщо довго дивитися на картинку, то вона ніби розчиняється, а замість неї перед очима постає біла пляма. Однак при відведенні погляду зображення поверталося, повідомляє «Сегодня».

За словами журналістів, подібні оптичні ілюзії розбурхують розуми людей ще з 1804 року, коли філософ на ім'я Ігнац Пауль Віталіс Трокслера заявив про існування такого ефекту.

Професор психології Квінслендського університету Дерек Арнольд назвав причину, по якій кольорова картинка зникає. На його думку, мозок людини перестає звертати увагу на візуальні образи, які не змінюються. Він також додав, що в цьому немає нічого страшного.

Професор медичного центру SUNY Downstate і автор книги «Чемпіони ілюзії» Сюзана Мартінес-Конде каже, що такий ефект називають нейронної адаптацією. Вона порівняла зникаючу картинку зі шкарпетками: людина може відчувати предмет гардероба на ногах, коли тільки надягає його, проте по ходу дня він перестаєте помічати шкарпетки – те ж саме відбувається і з кольоровою картинкою.

За словами вченого, зображення зникає тільки в тому випадку, якщо людина навмисно перестане рухати очима.

«Навіть коли ми думаємо, що наші очі абсолютно нерухомі, вони все ще роблять мікроскопічні рухи», – говорить Мартінес-Конде.

Тому, якщо людина подивиться на кольорову картинку ненароком, вона залишиться на місці.

ІА "Вголос": НОВИНИ