Історичні записи і сліди на шиї кричущої мумії підтверджують, що принц був засуджений до повішення за змову проти фараона Рамзеса III, пише НВ із посиланням на «Independent».

«Мумію, що кричить» виявили французькі археологи в 1886 році в околицях Луксора в меморіальному комплексі Дейр-ель-Бахрі.

Чоловічі останки вважаються дивними, тому що вони практично не муміфіковані, незважаючи на те, що вони поховані поруч з муміями королівської сім'ї. Муміфікація – складний процес, який включає в себе видалення внутрішніх органів і бальзамування тіла. Замість цього труп був просто висушений і обгорнутий овчиною замість тонкого полотна. На думку експертів, овчина вважалася нечистою у древніх єгиптян.

«У свідомості древнього єгиптянина овчиною треба покрити людину, якщо вона не була чистою, якщо вона робила щось погане в своєму житті. Ми ніколи не бачили таку мумію. Це ненормально, і це говорить нам, що щось трапилося», – зізнався один з учасників дослідження, доктор Захі Хавасс, колишній глава міністерства старожитностей Єгипту.

Аналіз ДНК, сліди на трупі і спосіб його поховання свідчать про те, що мумія дійсно належить принцу. Зокрема, порівняння ДНК, витягнутої з кісток як непізнаної мумії, так і Рамзеса III, вказує, що «кричуща мумія» – син фараона Рамзеса III.

На думку вчених, принца Пентевера хоч і поховали в королівській усипальниці, але за участь в змові проти батька не віддали почестей і позбавили традиційного ритуалу поховання. Смерть принца датується 1153 роком до нашої ери.

 

«Вголос»

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ