Про це повідомив голова координаційної ради «Сила права» Андрій Сенченко на своїй сторінці в Facebook.

«22 червня суддя Солом'янського районного суду Києва Олена Букіна розглянула заяву Олени Єщенко - вдови захисника України і рішенням суду встановила юридичний факт загибелі Віктора Єщенка при виконанні обов'язків військової служби в селі Новокатеринівка Старобешівського району Донецької області внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України», - розповів він.

Повідомляється, що Герой загинув 29 серпня 1914 року за прорив з Іловайського котла. До цього Єщенко 15 років прослужив у рядах правоохоронців і пройшов шлях від інспектора карного розшуку до начальника відділу ГУБОЗ МВС України. У травні 2014 року, будучи на пенсії, він добровольцем пішов захищати Україну у складі батальйону «Миротворець».

Сенченко наголосив, що це рішення суду стало далеко не першим подібного роду, оскільки за два роки "Силі права" вдалося сформувати велику судову практику, засновану на визнаній у цивілізованих країнах концепції функціонального імунітету держави і неодноразово підтриману апеляційними судами і Вищим спеціалізованим судом України.

«Але навіть на цьому тлі в судовій системі залишаються анклави абсолютного абсурду, де просто знущаються над постраждалими», - наголошує Сенченко.

Як приклад він навів історію сім'ї вимушених переселенців з окупованої території Донбасу, яка звернулася до Оболонського районного суду Києва із заявою про встановлення юридичного факту вимушеного переселення внаслідок збройної агресії РФ проти України й окупації її території.

Однак після четвертої відмови в розгляді цієї заяви і трьох позитивних рішень апеляційного суду, сім'я переселенців змушена в четвертий раз звернутися в апеляцію.

«Судді Оболонського суду Васалатій, Шевчук, Луценко, Шумейко, Майбоженко чи то не вважають Росію агресором, чи то вважають заяви потерпілих негідними своєї уваги. Виникає резонне питання - що "судова реформа", яка проводиться, відсіє чи залишить таких суддів у системі правосуддя?», - підсумував Сенченко.

ІА "Вголос": НОВИНИ