13 листопада 2019 року, у Міжнародний день незрячих, у Києві відбудеться допрем’єрний показ повнометражного документального фільму режисера Сергія Волкова «Вдивляючись у темряву» і прес-конференція, присвячена показу.

Це перша в Україні документальна стрічка, під час створення якої було застосовано технологію аудіодескрипції (тифлокоментування). Фільм повністю адаптований для незрячих. На показ запрошені люди з порушеннями зору, які зможуть переглянути цю стрічку.

Фільм «Вдивляючись у темряву» - це українсько-шведський проект, знятий за підтримки Держкіно України і шведської компанії Grumant Productions HB. Режисер та автор сценарію стрічки - Сергій Волков. Фільм розрахований на фестивальне життя  і прокатну історію.

Сергій Волков розповідає: «Це фільм-притча про Україну та її минуле, про сьогодення та майбутнє. «Темрява» у фільмі одночасно реальна і метафорична. За сюжетом, незрячий, що випадково осліп у дитинстві, допомагає адаптуватися іншому – ветерану, який втратив у зоні АТО зір, але не сенс життя. Це розповідь від імені людей з інвалідністю: погляд незрячих на «здоров’я» нашої держави і суспільства, історія про те, що ніколи не можна втрачати віри та надії».

Фільм водночас є твором мистецтва і частиною соціального проекту.

«Мовою і засобами кінематографу ми розповіли про щоденні проблеми людей з порушеннями зору для того, щоб розпочати діалог усередині суспільства, залучити до нього владу і громадськість. Наша мета - підкреслити необхідність інтеграції незрячих людей до повноцінного життя громади, а також привернути увагу до проблем ветеранів АТО та недостатнього соціального захисту військових, які відстоюють незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України на Донбасі», - підкреслює режисер.

На прес-конференції будуть присутні режисер Сергій Волков, український продюсер Галина Криворчук, композитор Володимир Рунчак, тифлокоментатор Любомир Покотило та інші члени команди, а також герої фільму – полковник запасу ЗСУ, інструктор, сапер Віталій Галіцин, перекладач Денис Петров, народний депутат VIII скликання,  Герой України Юрій Шухевич, психолог Тетяна Таран, професор, власник офтальмологічної клініки Андрій Сергієнко.

До участі у показі, прес-конференції та дискусії запрошені представники міністерств і відомств, громадських організацій та ініціатив, уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, голова Національної асамблеї людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич, керівництво Українського товариства сліпих, а також журналісти національних, регіональних та спеціалізованих ЗМІ.

Довідка: Кінопроєкт спільного українсько-шведського фільму «Вдивляючись у темряву» став одним із переможців восьмого конкурсного відбору Держкіно. Режисером та автором сценарію стрічки є Сергій Волков, продюсери картини – Галина Криворчук (студія «ВІАТЕЛ», Україна) та Alex Shiriaieff (Grumant Productions HB, Швеція). Зйомки фільму тривали 5 років, проходили в різних містах України. Було відзнято понад 100 знімальних змін. Офіційна прем’єра фільму в Україні запланована на 2020 рік.

13 листопада  - Міжнародний день незрячих. Ця всесвітня дата покликана привернути увагу суспільства до тих, хто втратив зір і опинився у важкій життєвій ситуації. Щороку 3000 українців стають інвалідами по зору. Загалом в Україні, за різними даними від 80 до 100 тисяч громадян не бачать взагалі або мають глибокі порушення зору (на жаль, точної статистики немає). В українських реаліях життя таких людей не просто важке, воно складається з безлічі проблем, яких не помічає решта людей – зрячих. Система освіти, підприємства системи УТОС, на яких працюють люди з вадами зору, соціальне забезпечення, доступність інфраструктури міст – це лише невелика частина проблем. Можна констатувати, що для повноцінного життя людей з порушеннями зору в Україні нема належних умов.

ІА "Вголос": НОВИНИ