Про це повідомляє Укрінформ

«Христос Воскрес, дорогі браття і сестри! Кожного року ми святкуємо Пасху Христову, але святкуємо по-різному. Одні святкують просто як свято, як звичай, коли освячуються паски, крашанки, - це зовнішнє святкування Пасхи. А сутність Пасхи, тобто Воскресіння Христового, полягає в тому, що Син Божий переміг у нашій гріховній людській природі смерть і гріх й, таким чином, визволив нас від гріха і від смерті, і тому ми радіємо, часто радіємо, не усвідомлюючи, чого ми радіємо. А радіємо тому, що Господь подолав у нашій природі гріх і визволив нас від смерті, і ми тепер хочемо-не-хочемо, а воскреснемо із мертвих. Багато хто думає, що помре і на цьому його життя закінчиться. Ні, не закінчиться: людина душею безсмертна, але буде безсмертною і тілом. І тому Пасха Христова для нас - це є вічне життя, причому блаженне життя, тому що Христос визволив нас від гріха, а гріх є страждання і смерть, тому ми радіємо», - зазначив Патріарх Філарет.

«Дійсно, Христос Воскрес, бо багато хто думає, що це міф, або кажуть, що це треба розуміти як духовне воскресіння, а не тілесне воскресіння Ісуса Хреста. Це неправда: Ісус Христос воскрес тілом і подолав у тілі смерть, і привів багато доказів свого воскресіння. Апостоли ж не вірили у його воскресіння і думали, що бачать дух, а Христос дав докази свого воскресіння: по перше, Фомі, який сказав, що не повірить, доки не вкладе руху в Його ребра і пальцем не доторкнеться до Його ран, а коли доторкнувся, то що сказав: «Господь мій і Бог мій». Христос попросив в апостолів їжі - для того, щоб показати, що явився їм у тілі, а не духом. І явився Христос воскреслим не тільки апостолам і жонам-мироносицям, а більш ніж ста своїм послідовникам. Тобто, всі докази воскресіння Ісуса Христа отримали не тільки апостоли, а всі ті, хто увірувати у воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. І тому проповідь апостолів була про Христа, про воскресіння його із мертвих. Якщо Він воскрес, значить, смерть переможена, а якщо смерть переможена, то людська природа очищена від гріха, і тому не невипадково християнство перемогло весь язичницький мир. І до цього часу Воскресіння Христове перемагає», - сказав Патріарх.

При цьому він підкреслив, що українські військові «віддають своє життя за Батьківщину, рідну землю та державу, тому що вони вірять у вічне життя».

 «А ті, які допомагають, виявляють цим любов до своїх ближніх, які страждають. Тобто це і є наслідок воскресіння Ісуса Христа. Тому ми не тільки радіємо, а на привітання «Христос Воскрес!» відповідаємо «Воістину Христос Воскрес!». Правду ми говоримо, що воістину Христос Воскрес? Правду! Бо ніхто не скаже, що відповідаючи «Воістину Воскрес!», він у це воскресіння не вірить - йому слава на віки віків», - зауважив Патріарх Філарет.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ