Про це пише на своїй сторінці в Facebook гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

У березні на київському оптовому «Столичному» ринку зросли в ціні. Тепер кілограм буряка коштує 11 грн, капусти білокачанної - 8 грн, картоплі - 4,3 грн, моркви - 10 грн, цибулі ріпчастої - 5 грн, капусти броколі - 60 грн, цвітної капусти - 72 грн, а томату - 36 грн.

У нашого західного сусіда за березень на оптовому ринку «Броніше» істотно подорожчала тільки морква - на 46%, або 3,6 грн. Станом на 2 квітня, кілограм буряка польського коштує 5,7 грн, капусти білокачанної - 3,1 грн, картоплі - 3,9 грн., моркви - 11,4 грн, цибулі ріпчастої - 4,7 грн, капусти броколі - 34,3 грн, цвітної капусти - 45,7 грн , томату - 34,3 грн.

Якщо порівнювати ціни на овочі в обох країнах, то картина для українського споживача виглядає жахливо. Так, зокрема, капуста білокачанна в Україні дорожче в 2,5 рази, ніж у Польщі. Буряк для українського споживача вище в ціні майже в 2 рази, ніж для поляка. Брокколі та цвітна капуста на українському столичному ринку дорожче на 75% і 57% відповідно, картопля - на 10%, цибуля ріпчаста - на 6%, томати - на 5%. І тільки морква в Україні дешевше на 13%.

Напередодні Великодня була порахована вартість пісного борщу в Україні та Польщі. Взяли картоплю і буряк - по 500гр, білоголову капусту - 300 гр, моркви, цибулі і томату - по 200 гр, питної води - 3 л, солі і перцю - за смаком. Український борщ в нашій країні обійшовся нам у 20,2 грн, тоді як у Польщі - в 15,6 грн. Таким чином, борщ, зготований в Україні, коштуватиме на 30% дорожче, ніж у нашого сусіда. І це при тому, що середня заробітна плата в Польщі в 5 разів вище, ніж в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ