Двоє заступників Генеральної прокурорки Ірини Венедіктової отримували нагороди від Віктора Януковича. Третій під час Революції Гідності, ймовірно, брав участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

Про це йдеться у розслідуванні Данила Мокрика для програми Наші Гроші з Денисом Бігусом.

Очільниця Офісу Генерального прокурора Ірина Венедіктова вже призначила собі трьох нових заступників – Андрія Любовича, Олексія Симоненка та Ігоря Мустецу. Журналісти Bihus.Info вивчили їх послужний список і виявили нагороду за не надто успішне розслідування, особливу увагу від Валерія Хорошковського та боротьбу проти Євромайдану.

Так, колишній прокурор Донецької області Андрій Любович став заступником Генпрокурора 27 березня.  Ще у 2012 році Любовича нагородив медаллю “За працю і звитягу” тодішній президент Віктор Янукович – на прохання тодішнього Генпрокурора Віктора Пшонки. В нагородному листі пояснюється, чим саме Любович заслужив цю нагороду.

“За проявлений високий професіоналізм в організації якісного та оперативного розслідування і розкриття злочинів, пов’язаних із вчиненням терористичних актів у місті Дніпропетровську”, – йдеться в листі, який підписав Пшонка.

Йдеться про серію вибухів у Дніпрі (тоді – Дніпропетровську) навесні 2012 року, коли Андрій Любович був головним слідчим обласної прокуратури. Янукович дав вказівку оперативно розслідувати справу – і незабаром правоохоронці затримали чотирьох осіб. Після цього Андрій Любович і отримав свою медаль.

Втім, справа “Дніпропетровських терористів” почала розвалюватися в суді. Спершу прокуратура зняла обвинувачення із двох підозрюваних. У 2019 році двоє інших таки отримали обвинувальні вироки – але зовсім не з тим покаранням, на яке сподівалася прокуратура. Прокурори вимагали для “терористів” довічного ув’язнення, натомість ті вийшли на волю одразу після проголошення вироку (з урахуванням так званого “Закону Савченко”).

Нині Андрій Любович за розподілом обов’язків відповідає, зокрема, і за розслідування “Справ Майдану” – злочинів влади проти учасників Революції Гідності.

В один день із Андрієм Любовичем заступником Генпрокурора став також Олексій Симоненко, який в часи Віктора Януковича працював в СБУ. В той час він отримав цілу низку нагород як від глави СБУ Валерія Хорошковського, так і від самого президента.

Янукович нагородив Олексія Симоненка в березні 2011 року – званням “Заслуженого юриста України”. Нагородні документи, отримані Bihus.Info у відповіді на запит, не містять інформації про те, чим Симоненко цю нагороду заслужив. Однак відомо, що рекомендував його до цієї нагороди тодішній начальник – голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський.

Сам Хорошковський видав Олексію Симоненку низку відомчих нагород. Нинішній заступник Генпрокурора отримав від нього “Хрест доблесті”, медаль “За відзнаку в службі”, медаль “За мужність і відвагу”, а також дострокове військове звання. Окрім того, Валерій Хорошковський звернувся до Верховної Ради, аби Олексія Симоненка нагородили почесною грамотою.

У коментарі Bihus.Info Олексій Симоненко не пояснив, за що конкретно свої нагороди отримав. Однак запевнив, що на сьогодні не спілкується із Валерієм Хорошковським.

Третій заступник, якого призначила собі Ірина Венедіктова, Ігор Мустеца, нагород від Віктора Януковича не отримував. Хоча він, ймовірно, брав безпосередню участь у боротьбі влади проти Євромайдану.

Так, в час Революції Гідності Ігор Мустеца працював на посаді прокурора Шевченківського району міста Чернівців. В судовому реєстрі можна знайти відомості, з яких випливає, що Мустеца оскаржував рішення місцевої ради на підтримку Євромайдану, а також рішення з вимогою відставки прем’єра Миколи Азарова та імпічменту президента Віктора Януковича.

Так, в постанові Чернівецького окружного адміністративного суду йдеться про те, що прокурор Шевченківського району м. Чернівців оскаржив два рішення Шевченківської районної ради міста: “Про звернення депутатів Шевченківської районної у м. Чернівцях ради до Президента України щодо підписання угоди про Асоціацію України з Євросоюзом” та “Про звернення депутатів Шевченківської районної у м. Чернівцях ради до Верховної Ради України щодо відставки Кабінету Міністрів України на чолі з Прем’єр-міністром України – Азаровим М.Я. та оголошення імпічменту Президенту України”.

Суд задовольнив позов прокурора і скасував ці рішення на підтримку Євромайдану та проти тодішньої влади. При цьому в судовому рішенні не вказується прізвище прокурора Шевченківського району, однак цю посаду на той час, згідно офіційної біографії, займав саме Ігор Мустеца.

Втім, без нагород Мустеца таки не залишився. Свої “президентські ордени” він отримав уже від наступного глави держави – Петра Порошенка: той присвоїв Мустеці звання “Заслужений юрист України” і нагородив орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=FP3kTO0MHOE&feature=emb_logo

ІА "Вголос": НОВИНИ