Відповідна позиція сформульована за результатами фінального засідання Комісії 8 грудня, повідомляє прес-служба МОН.

«Міністерство освіти і науки України вважає висновок Венеційської комісії (ВК, Комісія) стосовно мовної статті закону «Про освіту» збалансованим та конструктивним, готове сприяти деталізації ст7 у законі «Про загальну середню освіту», а також погоджується з рекомендацією про видовження перехідного терміну для імплементації», - йдеться у повідомленні.

Комісія прийняла аргументацію української сторони щодо закидів, ніби мовна стаття закону «Про освіту» звужує права представників національних меншин.

«ВК підкреслила, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного Суду України. Низка питань застосування мов має вирішуватись спеціальними законами. А отже, звинувачення збоку Угорщини не підтримані», - наголошують у міністерстві.

Водночас, українська сторона вітає послідовну позицію Комісії в питанні місця й ролі державної мови в освітньому процесі: «Визначальна роль державної мови не може піддаватись сумнівам та повністю відповідає всім міжнародно-правовим інструментам міжнародних та регіональних організацій. Ми вдячні Венеціанській комісії за підтвердження цієї позиції».

Зокрема, найголовніша теза висновку полягає в тому, що стаття 7 є рамковою та підлягає подальшій деталізації, зокрема у Законі «Про загальну середню освіту». У МОН погодились із цим висновком.

«Ми цілком згодні з цим твердженням. Спільно із національними громадами МОН працюватимемо над подальшою розробкою різних підходів до навчання меншин, з урахуванням їхніх освітніх потреб. Основна мета - забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами», - наголошують у міністерстві.

Однією з важливих рекомендацій Комісії є продовжити перехідний період для імплементації статті. Так, наразі закон «Про освіту» вказує, що повноцінно в силу мовна стаття має вступити в 2020 році. Ця рекомендація, згідно повідомленню на сайті відомства, буде повністю підтримана.

Офіційний висновок Венеціанської комісії буде опублікований на інформаційному ресурсі органу орієнтовно у понеділок, 11 грудня.

Як писав раніше «Вголос», на пленарному засіданні Венеціанської комісії 8-9 грудня розглядатимуть Закон України «Про освіту», після чого нададуть висновок.

ІА "Вголос": НОВИНИ