«Венеційська комісія» надала Україні низку рекомендацій щодо перезавантаження роботи Вищої ради правосуддя.

Про це йдеться у статті "Венеція проти Зеленського: які проблеми знайшла Рада Європи у новій судовій реформі".

Як зазначається, комісія опублікувала звіт щодо президентського законопроєкту, який передбачає суттєве розширення повноважень ВРП. Однією з передвиборчих обіцянок Зеленського було очищення цього органу. Це також є умовою для фінансової допомоги, яку Україна зобов’язалась виконати перед Міжнародним валютним фондом  та Євросоюзом.

Але у комісії зазначили, що проєкт №3711 взагалі не чіпає чинний склад ВРП та не містить жодних згадок про її очищення. Вища рада правосуддя, у свою чергу, заявляє, що ніякого очищення (а тим більше за участі міжнародників) взагалі не може бути.

«Питання доброчесності членів Вищої ради правосуддя є терміновим і має бути вирішено без зволікань», - йдеться у звіті «Венеційської комісії».

Крім того, для уникнення двозначностей у прочитанні її рекомендацій, комісія надала низку рекомендацій щодо того, як змінити ВРП:

- у очищенні ВРП має взяти участь незалежна від неї комісія, до складу якої мають входити міжнародні експерти;

- комісія має рекомендувати, кого з членів ВРП звільняти через недоброчесність, але остаточне рішення має бути за українськими суб’єктами, які мають на це право;

- комісія має перевіряти майбутніх кандидатів до ВРП і тільки ті, доброчесність яких підтвердить комісія, можуть бути призначені на посаду.

Ці рекомендації є співзвучними з ідеями, які закладені у меморандумах українського уряду з МВФ та ЄС.

Нагадаємо, Венеціанська комісія затвердила звіт щодо судової реформи в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ