Вербна неділя – одне з 12 головних свят у православ'ї. Відзначається воно рівно за тиждень до Великодня.

Євангеліє від Матвія розповідає, що апостоли за вказівкою Ісуса взяли в одному з міст осленя і ослицю. Ісус в'їхав верхи на віслюкові до Єрусалима, де його зустрів народ, вітаючи пальмовими гілками і вигуками: «Осанна (урочистий молитовний вигук, – ред.) Сину Давидовому! Благословен, той, хто йде в ім'я Господнє! Осанна в вишніх!», повідомляють «Подробности».

В Єрусалимі Ісус зціляв всіх, хто до нього звертався. Після цих подій в християнській традиції гілки пальми стали символізувати вічність і перемогу Ісуса Христа над смертю.

Повна назва свята звучить так: «Вхід Господній в Єрусалим».

У православ'ї поширена й інша назва – Квітконосний тиждень (Ісуса Христа в Єрусалимі зустрічали квітами).

В Україні пальмові гілки замінюють вербою – саме це дерево розпускається навесні одним із перших. Потрібно відзначити, що штучні гілки не освячують.

Коли святити вербу

Гілки верби прийнято освячувати напередодні свята – в суботу ввечері. Після читання молитов гілки роздають парафіянам, і до кінця урочистої служби віряни стоять із запаленими свічками і освяченою вербою. Освятити гілки можна також і в неділю.

У чому допомагає верба

Християни вірять, що освячені в Вербну неділю гілки допомагають боротися з хворобами, а їх присутність в будинку здатна оберігати всю сім'ю від різних недуг.

Як зберігати вербу

Освячені гілки зберігають удома протягом усього року. Їх можна поставити у вазу або покласти біля ікон. Викидати торішню вербу з побутовим сміттям не можна: священики рекомендують спалити її або віддати в храм.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ