Даним Законом внесено зміни щодо у сфері видобутку державними компаніями природного газу: для газовидобувних компаній України, у яких держава володіє часткою 50%+1 акція, збільшено рентну плату з 20% до 70%.

«Це дозволить залучити до державного бюджету в 2015 році додаткові доходи у розмірі 9 млрд. гривень, які будуть спрямовані на пряму підтримку домогосподарств з низькими доходами – тобто в інтересах українських сімей, які потребуватимуть допомоги. Окрім того, це збільшить чисті доходи газовидобувних підприємств, які будуть використані на подальший розвиток галузі», - пояснила Міністр фінансів України Наталія Яресько, представляючи документ у Верховній Раді

Крім того, відновлено дію понижуючого коефіцієнту 0,55 до ставок рентної плати за видобутий газ, що реалізується для промисловості зі свердловин, які внесені до Державного реєстру нафтових та газових свердловин після 1 серпня 2014 року (протягом 2-х років з дати внесення до реєстру).

Прийняття змін до Податкового кодексу звільнило від податку на прибуток фізичних осіб благодійні внески на користь українських громадян, які були змушені покинути свої домівки через війну.

Як пояснила Наталія Яресько, така пропозиція виникла у результаті обговорення цього питання з послами та дипломатами іноземних держав, які скаржаться, що надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним громадянам України обкладається податком. 

«Ми готові змінити законодавство в цьому питанні, і звільнити благодійні внески від податку на прибуток фізичних осіб. Список благодійних організацій, отримання благодійної допомоги від яких буде звільнятися від ПДФО, визначатиметься Кабінетом Міністрів», - зазначила Міністр.

Наталія Яресько також розповіла, що обговорення змін до податкового законодавства з представниками фракцій Верховної Ради та профільним комітетом Парламенту було ефективним. Під час роботи над документом було погоджено, що звільнення від оподатковування благодійної допомоги буде застосовуватися лише до допомоги від міжнародних благодійних організацій (їх філій, представництв).

ІА "Вголос": НОВИНИ