За законопроект № 6275-д проголосували 229 народних депутатів.

Про нього розповів представник Президента у парламенті Ірина Луценко.

«Міністерство соціальної політики видає ліцензії підприємцям, які займаються посередницькою діяльністю, тобто працевлаштовують наших українських громадян за кордоном, якщо вони пробують виїжджати. Відповідальність таких посередників полягає в тому, що вони мають супроводжувати наших громадян, які тимчасово збираються працювати за кордоном – не тільки до кордону України, а й за місцем працевлаштування»,  – сказала Ірина Луценко.

За її словами, компанії-посередники мають перевірити, чи є міжнародні договори про взаємну відповідальність, чи буде українцям виплачуватися легальна зарплатня; з'ясувати, які умови праці.

«Ми цим законопроектом даємо можливість Інспекції праці і Мінсоцполітики не тільки видавати ліцензії, а розробити методику і постійно контролювати тих посередників»,  – підкреслила Луценко.

У законі про дипломатичну службу пропонується передбачити, що у керівників консульських установ повинні бути списки громадян, які виїхали працевлаштуватися за кордон – щоб допомагати їм у вирішенні побутових питань та питань оплати праці. 

«Цей законопроект дасть можливість захистити українців і ті родини, які лишаються в Україні і залежать від заробітків, які отримують наші громадяни за кордоном», – резюмувала народний депутат.

В Адміністративному кодексі планують передбачити, що невиконання вимог посадовців Мінсоцполітики щодо порушень у сфері посередництва при працевлаштуванні за кордоном (або перешкоджання діяльності органу) передбачає штраф у 1700-3400 грн.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ