Верховний суд України визнав, що націоналізований ПриватБанк винен АТ «Нікопольський завод феросплавів», який належить Ігорю Коломойському, 22 мільйони гривень і закрив відповідне провадження.

Про це повідомляє Finbalance.

«2 червня Верховний Суд за клопотанням АТ «Нікопольський завод феросплавів» закрив провадження в справі №910/13013/19, відкрите на підставі касаційної скарги ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій, якими було задоволено позов АТ «Нікопольський завод феросплавів» до ПриватБанку та стягнуто з відповідача на користь позивача 22 млн грн, які «Нікопольський завод феросплавів» як поручитель, виконавши мирову угоду, сплатив Нацбанку в рамках часткового погашення заборгованості ПриватБанку по рефінансуванню», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, Верховний Суд констатував, що вже виносив рішення щодо подібних правовідносин у рамках іншої справи – теж за участю Національного банку України та ПриватБанку.

Як повідомлялося, у березні цього року НБУ та ПриватБанк програли апеляцію на рішення Господарського суду м. Києва, який стягнув з ПриватБанку 21,85 мільйона гривень на користь АТ «Нікопольський завод феросплавів».

До націоналізації ПриватБанку «Нікопольський завод феросплавів» виступив поручителем за кредитом рефінансування, який Нацбанк видав ПриватБанку. «Нікопольський завод феросплавів» передав у заставу Нацбанку рухоме майно (тепловози й напіввагони) вартістю у 40 мільйонів гривень.

Після націоналізації Нацбанк мав намір повернути борг за кредитом рефінансування, тож звернувся до поручителя і вже готовий був продати заставлене майно.

28 серпня 2019 року «Нікопольський завод феросплавів» уклав мирову угоду з Нацбанком і сплатив йому гроші за кредитом рефінансування. Проте пізніше завод почав вимагати ці гроші з ПриватБанку.

9 січня 2020 року Господарський суд м.Києва зобов’язав ПриватБанк погасити борг заводу. ПриватБанк та НБУ вирішили оскаржити це рішення суду.

Працівники «Нікопольського заводу феросплавів» пікетували головний офіс ПриватБанку восени 2019 року, а також Нацбанк у Києві. Мітинги почалися після того, як суд затвердив мирову угоду між заводом та НБУ, в межах якої завод погодився погасити свій борг за кредитом рефінансування, що його Нацбанк видав ПриватБанку до націоналізації.

Як повідомлялося, 7 травня Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу Фонду держмайна і не повернув авіакомпанію Ігоря Коломойського “Дніпроавіа” в державну власність.

ІА "Вголос": НОВИНИ