Про це йдеться в повідомленні суду, передають «Українські Новини».

«До платників податків, розташованим і зареєстрованим в податкових органах у зоні АТО, санкції не застосовуються - зразкове рішення Верховного Суду», - сказано в ньому.

Таке рішення прийняв Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши зразкове справу за позовом обласного комунального закладу «Луганський центр підтримки молодіжних ініціатив і соціальних досліджень» на обласному правлінню ГФС про скасування рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несвоєчасну сплату єдиного внеску.

Суд зазначив, що саме перебування платників єдиного внеску на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, де проводилася АТО, є підставою для зупинення застосування санкцій до таких платників.

Позивач свої вимоги обґрунтовував тим, що на момент прийняття рішення міста Луганськ та Сєвєродонецьк були і є територіями, де проводилась і проводиться антитерористична операція, що є підставою для зупинення застосування заходів впливу та стягнення, та відповідальності за порушення закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Суд зазначив, що доводи ГФС про втрату чинності положень зазначеного закону не відповідають дійсності, оскільки пункт 9-4 розділу VIII цього закону є чинним.

У рішенні Суд також визначив, що санкції можуть застосовуватися лише в разі знаходження платника єдиного внеску, зареєстрованого в зоні АТО, на обліку в податкових органах, розташованих за межами цієї території, і при невиконанні платником єдиного внеску своїх обов'язків, що виникли на початку та/або після закінчення АТО.

ІА "Вголос": НОВИНИ