Згідно з повідомленням асоціації, вказану постанову Кабмін ухвалює щорічно, вона регламентує, зокрема, порядок імпорту в Україну засобів захисту рослин (ЗЗР), передає УНІАН

«Зазвичай таку постанову ухвалювали в грудні попереднього року. Цього року ситуація незрозуміла і викликає занепокоєння у представників бізнесу, адже станом на 13 січня проект постанови на 2015 рік, який, зокрема, передбачає скасування ліцензії на ввезення ЗЗР на територію України, так і не було ухвалено», – йдеться в повідомленні ЄБА.

За даними асоціації, через затримку ухвалення постанови імпорт якісних ЗЗР у країну фактично припинився, що в найближчій перспективі може призвести до низки негативних наслідків.

Зокрема, йдеться про скорочення врожаю 2015 року через нестачу оригінальних ЗЗР, скорочення експорту зернових з України, втрату країною позицій на зарубіжних аграрних ринках, зниження надходжень до держбюджету.

«Ба більше, вказана постанова регулює імпорт й експорт низки товарних позицій, зокрема й продукції, яка може містити озоноруйнуючі речовини. Насправді де-факто ухвалення проекту постанови руйнує одну з корупційних схем, за якою імпортери були змушені одержувати так звані «листи підтвердження» про відсутність озоноруйнуючих речовин у товарах, які апріорі не можуть містити таких небезпечних речовин», – додали в ЄБА.

ІА "Вголос": НОВИНИ