Екс-працівник ЦРУ на шпальтах «NYT» пише про операції спецслужб як головну зброю Путіна проти США та їх партнерів

Зброєю президента Росії Путіна, яку він використовує для боротьби із США та їхніми партнерами, є «агентурна держава». Про це написав у понеділок на шпальтах видання «The New York Times» ветеран ЦРУ та експерт з російських питань Джон Сайфер (John Sipher).

За цьогорічним звітом американської розвідки Росія буде надалі становити загрозу для Сполучених Штатів та близьких їм держав, і буде намагатися поглиблювати та використовувати такі запальні питання, як конфлікти або расові, соціальні та політичні напруженості як вид зброї, – пише Сайфер.

На погляд автора, найліпше приготуватися до протистояння з Росією та її методами послаблення противників зсередини, аналізуючи modus operandi КДБ у період холодної війни. Сайфер нагадав, що Росія стала державою, де переважали сили, пов’язані більше зі спецслужбами, ніж з Комуністичною партією Радянського Союзу, коли до влади прийшов у 1980 році Юрій Андропов, котрий «для Путіна був зразком та наставником».

«Росія – це «режим, який у своїй закордонній політиці (…) спирається на операції спеціальних розвідувальних служб», а для Путіна такі методи є «перевіреною зброєю для вирішення проблем 21-го століття», – пише Сайфер.

Спеціальні служби Росії не зосереджуються на накопиченні розвідувальних даних, що є практикою на Заході, а на «прихованих методах послаблення противника зсередини, аби, якщо вибухне війна, можна легше її виграти», – пояснює експерт.

Нове гібридне воєнне ремесло Росії полягає у впливі на те, як противник сприймає світ, на «заплутаності, вичерпуванні та введенні в оману опонентів, аби унаслідок цього взяти під свій контроль основний наратив», – пише Сайфер.

«Операція інфекція» була однією з таких «глобальних дезінформаційних кампаній», розрахованих на переконування громадської думки, що «вірус СНІДу є зброєю, яку Пентагон створив для того, аби знищити країни, які розвиваються», – нагадав автор і підкреслив, що найновішим прикладом такої тактики було втручання Росії у вибори в США в 2016 році.

Спецслужби на замовлення Кремля досі вдаються до вбивств. «Спроба вбивства Сергія Скрипаля у Великій Британії – це така ж тактика часів холодної війни, що й вбивство українського націоналіста Степана Бандери у 1959 році», – вважає Сайфер.

Він нагадав, що таємниця вбивства Бандери у його мюнхенській квартирі була розкрита тільки тоді, коли вбивця утік з Росії через багато років і розповів про використання отрути, що спричиняє смерть в результаті інфаркту.

«Єдність Заходу є нашим найліпшим захистом», – пояснює автор. «Путін розуміє, що не може конкурувати із Заходом на відкритому полі», а тому він використовує традиційні методи діяльності спецслужб, аби «ошелешити, заплутати та паралізувати своїх ворогів».

ІА "Вголос": НОВИНИ